Treceți la conținutul principal

Postări

Cartofi prajiți

  Curata cartofii, spala-i si taie-i in forma de bețisoare. Lasa-i sa se zvinteze pe un servetel.   Pune-i in tigaia fierbinte cu mult ulei si astupa-i.   Prajeste-i la foc mic, amestecindu-i ca sa nu se arda. Cînd vor fi gata, săreaza-i.   Cartofii zvintati se prajesc bine si nu se farîma, daca in tigaie nu nimereste apa si daca nu se prea inabusa sub capac.   

Cartofi fierti, apoi prajiti

  Dupa ce ai fiert cartofii și i-ai curățat de coaja, îi tai rondele și îi pui în tigaia cu unt topit. Când se vor rumeni puțin, îi sărezi .    Cartofii se prăjesc la foc mic, vreo zece minute. Fii atenta sa nu-i arzi, întoarce-i de pe o parte pe alta.   Cartofii prăjiți îi presori cu capa verde, mărar sau pătrunjel. Adaugi doua linguri de smântâna și un pic de piper rosu deasupra.

Piureu de cartofi

  Dupa ce cartofii fierb în apa cu sare, scurge apa, lăsând cratița la foc mic, pentru ca apa sa se evapore. Apoi, asa fierbinți curata-i și zdrobește-i. Pune unt și amesteca cu o lingura, adugînd și lapte fierbinte.   Gusta-l și, dacă e nevoie, adaugă sare după gust. Piureul de cartofi se servește de obicei cu pârjoale, crenvursti, carne, șunca. Bineanteles ca poate fi servit și asa, adugind doar mărar verde, pătrunjel și puțin unt.   La un kg de cartofi e nevoie de un pahar de lapte și doua linguri de unt.

Cartofi fierți in lapte

  Cartofii curățați taie-i cubușoare și fierbe-i timp de 10 minute în apa sărata. Apoi scurge apa și toarnă de asupra lapte fiert. Fierbe-i încă 20-30 minute la un foc mic ca sa nu se ardă.   Atunci când cartofii vor fi gata, pune în cratița unt, amesteca bine, apoi adaugă mărar verde și pătrunjel.   În felul acesta se fierb și cartofii noi. Numai ca ei se fierb întregi.   La un kg de cartofi se pun doua pahare de lapte și doua linguri de unt.

Cartofi noi in smântână

  Cartofii noi curățați fierbe-i în apa sărata. Când se vor înmuia, scurge apa și adaugă în cratița smântân ă  și unt. Amesteca-i bine. Când vor fi gata, presoara-i cu mărar și pătrunjel verde.   La un kg de cartofi se pune un pahar jumate de smântâna și 1 lingura de unt.            Pofta Buna!

Cartofi înabușiți cu unt si rozmarin

  Curăță bine cartofii, spala-i cu apa rece, îi tai felioare și îi pui în cratiță. Acoperă-i cu apa, sărează-i și pune cratița la foc.   Când cartofii se vor înmuia, scurge apa și pune-i din nou la foc mic acoperindu-i cu un capac.   Astfel cartofii se vor înăbuși.   Când vor fi gata, pune-i într-o farfurie. Nu uita sa adaugi unt și rozmarin sau verdeața.

Cartofii si vitaminele

Cartofii fierti cu coaja isi pastreaza 75% de vitamine.   Cartofii curatiti si fierti intregi- 60-70%.   Iar cei taiati doar 35-40%.   Cartofii curatiti nu pot fi pastrati – se inegresc. In cel mai rau caz pot fi lasati pentru 1-2 ore in apa, dar numaidecit intregi.   Unele soiuri de cartofi se farima la fiert. Deaceea, trebuie fierti in aburi   sau in putina apa, adaugîndu-le un sfert de lingurita de otet.   Cartofii fierti cu coaja se vor curati usor daca, daca indata luati de pe foc ii vei stropi cu apa rece.   Pentru ca mîinile sa nu se inegreasca de la coaja cartofilor noi, stergele cu putin otet sau toarna putin otet in apa in care clatesti cartofii.   Si inca un sfat: daca ți sau înegrit mâinile de la cartofi sau alte legume, sterge-ti-le cu coaja de lamâie.