Treceți la conținutul principal

Postări

Ce este diabetul?

  Diabetul (diabetul zaharat) este clasificat ca fiind o tulburare a metabolismului. Metabolismul reprezintă modul în care organismul folosește alimentele digerate pentru a crea energie si pentru creștere.   Cele mai multe alimente dintre cele pe care le mîncam sunt transformate in glucoză. Glucoza este o forma de zahăr în sînge – aceasta fiind principala sursă de combustibil pentru organism. Cînd hrana este digerată, glucoza ajunge în sânge si astfel celulele noastre utilizează glucoza pentru producerea de energie si creștere. Cu toate acestea, glucoza nu poate ajunge la celulele noastre fără ca insulina sa fie prezentă – insulina este un hormon produs de către pancreas care face posibila obținerea glucozei de către celule. Dupa ce mâncam, pancreasul eliberează adecvat o cantitate de insulina pentru ca glucoza să ajunga din sânge în celule, scăzând astfel nivelul de zahăr din sânge.   O persoană cu diabet zaharat va avea o cantitate mult mai ridicată...

Ce este astmul?

  Astmul este o inflamatie cronica a tuburilor bronhice care provoca umflarea si, respectiv, îngustarea cailor respiratorii. In timul respiratiei normale, muschii care inconjoara caile respiratorii sunt relaxati, iar aerul patrunde liber. Însa la persoanele cu astm, substantele cauzatoare de alergii si declansatorii din mediu fac ca muschii care inconjoara caile respiratorii sa se stringa, iar aerul nu se poate   misca liber. Lipsa de aer face ca persoana sa simta ca nu mai poate respira, iar aerul care trece prin caile respiratorii îngustate produce un suierat cunoscut sub numele de wheezing. Din fericire, aceasta ingustare a cailor respiratorii este reversibila, o trasatura care distinge astmul de alte boli de plamini cum este bronsita cronica. Foarte important ca in timpul crizelor de astm e sa-ti pastrezi calmul. Chiar daca simti ca nu mai ai aer, respira doar pe nas si nu deschide gura, deoarece caile respiratorii se vor usca si mai tare si poti sa te sufoci. Important...

Miș- Maș, rețeta bulgăreasca

  Știi oare ca în ardeiul dulce- verde sau rosu- se conține vitamina „C” de 5-6 ori mai mult decât în lămâi și portocale?   Vara, în toiul legumelor, când gătești diferite salate, nu uita sa adaugi în ele și cate un ardei dulce.   Si o sa vezi cât e   de   gustos. Iar acum te voi ajuta sa pregătești un fel de mâncare ce o prefera mult în Bulgaria.   Miș- Maș se numeste!   Ai nevoie de 80 g de ardei, curatit de semințe, 3 oua, puțin unt și putina sare.   Tai ardeiul felioare, bati ouale, presari sare si amesteci totul la un loc. Pui la foc tigaia si, după ce s-a infierbintat, o ungi cu o bucatica de unt. Când untul va sfîrîi, torni masa batuta. Ai grija s-o mesteci tot timpul. Dupa ce se va ingrosa, adaugi și câteva felii de roșii. Miș- Maș-ul se servește de îndată ce e gata.

Mămăliga. Yumy!

   Mai întâi se toarnă apă în ceaun. Cam 1 litru- 1 litru jumate.   În timp ce apa se va infierbinta, cerni faina de papusoi. Pui în ceaun putina sare și presari putina faina. Cînd fiertura se va umfla, adaugi faina, 3-4 pumni si lasi sa fiarba timp de 15-20 de minute la foc nu prea mare. Cât fierbe mamaliguța pregătești tocana.   Într-o tigaie se pun jumări, dacă   n-ai carne, pune unt sa se topească, strici după aceea câteva oua.   Presoara sare. Pina mămăliga se ingroasa, scrobul sau tocana e gata. Îti ramine sa amesteci mămăliga. I-ai un melesteu de lemn si cu o mâina ții ceaunul pe plita, iar cu alta amesteci mămăliga. Amesteca bine, ca sa nu ramina boțuri. Tiparesti mamaliga si o lași câteva minute sa se coaca. Nu uita sa pregatesti brinza de oi si smintina. Apoi, pe un fund de lemn, rastorni mămăliga și torni apa in ceaun.     Mămăliga e una dintre bucatele tradiționale moldovenești și preferata moldovenilor. N-ar fi rău dac...

Omleta din porumb

  Se ia un ou, se amesteca cu jumatate de pahar de lapte si jumatate de pahar de porumb conservat. Dupa ce le-ai batut bine, le sărezi si torni toata masa aceasta in tigaia înfierbîntata si unsa cu ulei sau unt, ori in tava de la cuptor.

Stiulete gatit în unt

    Se iau știuleți cruzi, cu tot cu pănuși, se pun în cratița și peste ei se toarnă apa sărata. Se pun la fiert și se fierb, până se înmoaie grăunțele.   Dupa aceea se curata de pănuși, se ung cu unt și presară cu sare și condimente.   Apoi se servesc. Este foarte gustos și sănătos.   Grăunțele de porumb conține mult zahar, amidon, albumine,   fibre, minerale și alte vitamine.

Clatite de cartofi

   Cartofii curatiti, ca sa nu se inegreasca, îi dai repede prin razatoare. Adaugă la ei oua, faina, sare, piper negru și începe sa prajesti  clatitele .   Le calesti  în mult ulei. Se servesc fierbinți, cu smântâna.   La jumătate kg de cartofi se iau doua oua, jumătate de pahar de faina, 4 linguri de unt sau ulei.