Treceți la conținutul principal

Ce este diabetul?







  Diabetul (diabetul zaharat) este clasificat ca fiind o tulburare a metabolismului. Metabolismul reprezintă modul în care organismul folosește alimentele digerate pentru a crea energie si pentru creștere.

  Cele mai multe alimente dintre cele pe care le mîncam sunt transformate in glucoză. Glucoza este o forma de zahăr în sînge – aceasta fiind principala sursă de combustibil pentru organism. Cînd hrana este digerată, glucoza ajunge în sânge si astfel celulele noastre utilizează glucoza pentru producerea de energie si creștere. Cu toate acestea, glucoza nu poate ajunge la celulele noastre fără ca insulina sa fie prezentă – insulina este un hormon produs de către pancreas care face posibila obținerea glucozei de către celule. Dupa ce mâncam, pancreasul eliberează adecvat o cantitate de insulina pentru ca glucoza să ajunga din sânge în celule, scăzând astfel nivelul de zahăr din sânge.

  O persoană cu diabet zaharat va avea o cantitate mult mai ridicată de glucoză în sânge (hiperglicemie), acest lucru datorându-se faptului că pancreasul nu produce  suficientă insulină, fie nu produce insulină, fie celulele nu răspund corespunzător la insulina produsă de pancreas.


 

  Nivelul ridicat de glucoză în sânge, denumit zahar în sânge, poate afecta anumite părți ale corpului, cum ar fi inima, vasele de sânge, ochii, rinichii. Bolile asociate inimii si a vaselor de sânge pot duce la atacuri de cord si atacuri vascularo – cerebrale. Alte complicații produse de diabet pot fi și cele de la nivel membrelor inferioare, una dintre ele constituind în leziuni ale nervilor – bolnavul nu simte durere, căldură sau frig la nivelul picioarelor și poartă denumirea de neuropatie diabetică. Leziunile nervilor pot duce la inflamații sau la infecții.

Cum se ingrijesc picioarele diabetice:


-         Verificati picioarele in fiecare zi foarte atent.

-         Mentineti igiena stricta a picioarelor: spalati-le in fiecare zi si uscati-le cu atentie in special intre degete.

-         Aveti grija de toate ranile care pot aparea, oricit de inofensive ar parea. Consultati medicul de specialitate si nu le tratati singuri.

-         Aveti grija de unghiile degetelor de la picioare: taiati-le cu atentie, nu foarte scurt, evitind sa va produceti rani la degete.

-         Purtati incaltaminte confortabila, moale si potrivita ca largime. Pantofii care sunt ingusti, grei, ori sunt prea mici sunt susceptibili de a provoca rani.

-         Evitati folosirea bailor fierbinti sau a dispozitivelor electrice pentru incalzirea picioarelor, deoarece acestea pot provoca arsuri.

-         Evitati sa folositi plasturi sau solutii pentru bataturi, deoarece acestea nu sunt potrivite pentru persoanele cu diabet.

-         Informati-va cu privire la metodele de ingrijire a piciorului diabetic si a neuropatiei diabetice.

  Tătăneasa este o plantă folosită cu succes in medicina naturistă in: diabet, arsuri, entorse, edeme si vânătăi, tratarea tulburărilor inflamatorii, precum artrita, guta, dar si tromboflebita, iar pe plan intern pentru tratarea diareei. Tătăneasa este utilizată extern ca alifie sau catalpasmă, pentru accelerarea vindecarilor țesuturilor rănite, a oaselor rupte și în entorse, are o activitate antifungică și impotriva cancerului (S-a constatat că cancerul nu e decît o ciupercă  care poate fi tratat!). Datorită proprietăților sale calmante poate fi utilizată extern pentru a trata probleme de piele: acneea,  dermatita, eczema, eruptii cutanate, psoriazis si alte funcții virale ale pielii.  
 
Aveți grijă de sănătatea Dvs.!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rețetă rapidă de chiftele / Pârjoale moldovenești

    INGREDIENTE:    500 g de carne tocata, 100 g de pâine uscată, 2 ouă, doi cartofi, 1-2 cepe, 50 g de unt sau ulei, sare și piper după gust, pesmet.     PREPARARE:      Daca ai cumpărat carne gata tocata, mai dă-o încă o dată prin mașina de tocat.   Mai întâi da-i carnea, apoi cartofii, ceapa și pâinea albă înmuiată în lapte (sau în apă).   Compoziția dată se amestecă cu două ouă, putina sare, piper și toarnă 2 linguri de apă rece. Amestecă bine.    Pregătește pe un fund pesmetul pisat, în care vei tăvăli pârjoalele, și începe a le da o forma.   Pârjoalele pot fi rotunde și lunguiețe, dar înainte de a le da o formă, împarte carnea tocată în porții egale.    De obicei, pârjoala cântărește aproximativ 50 g. În felul acesta se vor coace mai bine.   Dacă ai folosit carne slabă sau de vită, adugă în fiecare pârjoală câte o bucățică mică de unt, care le va face mai pufoase.  ...

Omleta din porumb

  Se ia un ou, se amesteca cu jumatate de pahar de lapte si jumatate de pahar de porumb conservat. Dupa ce le-ai batut bine, le sărezi si torni toata masa aceasta in tigaia înfierbîntata si unsa cu ulei sau unt, ori in tava de la cuptor.

Cum identificam CANDIDOZA VAGINALA? Simptome & Tratament

     Candidoza vaginala este o boala foarte frecventa a zonei genitale, determinata de o ciuperca (fung) și care exista în mod normal în organism, numita Candida albicans Aceasta ciupercă poate afecta ambele sexe, dar este de 10 ori mai frecventă la femei,  în special la cele aflate la vârsta fertilității. De reținut și foarte important este ca aceasta NU ESTE o boală venerică!  Foto: medsite.fr       Cele mai frecvente simptome sunt:  - senzația de mâncărime în interiorul vaginului și la nivelul vulvei (intrarea în vagin); - roșeața și uneori inflamarea vulvei;  - secreție albicioasa cu aspect brânzos; - miros neplăcut; - uneori, cu ocazia spălării, poate apărea o senzație de înțepătura în zona genitala; - uneori durere în timpul actului sexual.   Factorii care declanșează manifestarea candidozei vaginale pot fi:    Consumul îndelungat de ...