Ciocolata este
considerata cel mai bun afrodisiac, are numeroase efecte terapeutice și nu da
dependenta, în comparație cu cafeaua.
Ce
fel de plantă este cacao? Unde crește și care este originea materiei prime
de baza în fabricarea ciocolatei? Ciocolata risca sa dispară pana în anul
2050?
Ciocolata este
considerata cel mai bun afrodisiac, are numeroase efecte terapeutice și nu da
dependenta, în comparație cu cafeaua.
Ce
fel de plantă este cacao? Unde crește și care este originea materiei prime
de baza în fabricarea ciocolatei? Ciocolata risca sa dispară pana în anul
2050?
Dupa ce a descoperit America, Columb s-a întors în Europa și a adus cu el diferite plante exotice. Printre ele erau și boabele de cacao. Dar pe atunci europenii nu știau ce să facă cu ele.
Carl Linee, marele botanist suedez, a
fost cel care a împărțit flora și fauna în secolul al 18-lea. Linee ia dat
acestui arbore numele de cacao, ce înseamnă în latină ”hrana zeilor”.
Până în secolul al 19-lea cacao se considera o băutură aleasă, pe care o
consumau doar cei bogați. Iata ca istoria se întoarce și ciocolata va
deveni un produs de lux în următorii ani.
Arborii de cacao cresc în pădurile
umede și umbroase. Acestia provin din pădurile tropicale ale Americii
Latine și țărmurile Amazonului. "Totusi, cea mai însemnata cantitate de cacao din lume, peste 60 % din producția
mondiala provine din tarile africane, în special Coasta de Fildeș și
Ghana", notează Bloomberg.
Un
arbore de cacao produce intre 20 și 30 de păstăi / fructe pe an, fiecare
conținând intre 20-50 de boabe de cacao de mărimea unei migdale.
După recoltare, fructele de cacao trebuie desfăcute
tot în aceeași zi și din ele se extrag semințele. Mai apoi, boabele de cacao se
supun fermentației, se usucă, se sorteză, se ambalează și se trimit la fabricile
de cofetărie sau pe rafturile magazinelor.
Din producția de un an
a unui singur copac se pot face 500 grame de ciocolata.
“Climatul
schimbător și încălzirea globala a dus la secătuirea plantațiilor din
Africa. Specialiștii afirmă că solurile plantațiilor de cacao din Africa
se deteriorează rapid. Mai mult, plantațiile îmbătrânesc și sunt afectate de
paraziți. Cercetătorii de la Universitatea din California încearcă
să găsească soluții pentru a salva plantele și au pledat pentru sporirea ajutorului
financiar în vederea reînnoirii plantațiilor cu noi varietăți vegetale
rezistente la paraziți și temperaturi inalte”, notează The Independent.
Din
păcate, rezerve mai mici de cacao înseamna o presiune suplimentara pentru marii
producători, dar și preturi mai mari la raft.
Dacă nu va exista o reacţie
riguroasă, în 50 de ani sau cel mult un secol nu va mai exista cacao.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Leave your comment here...