Treceți la conținutul principal

CIOCOLATA, pe cale de disparitie?

   Ciocolata este considerata cel mai bun afrodisiac, are numeroase efecte terapeutice și nu da dependenta, în comparație cu cafeaua.
 Ce fel de plantă este cacao? Unde crește și care este originea materiei prime de baza în fabricarea ciocolatei?  Ciocolata risca sa dispară pana în anul 2050?


   

    Dupa ce a descoperit America, Columb s-a întors în Europa și a adus cu el diferite plante exotice. Printre ele erau și boabele de cacao. Dar pe atunci europenii nu știau ce să facă cu ele.

   Carl Linee, marele botanist suedez, a fost cel care a împărțit flora și fauna în secolul al 18-lea. Linee ia dat acestui arbore numele de cacao, ce înseamnă în latină ”hrana zeilor”.  Până în secolul al 19-lea cacao se considera o băutură aleasă, pe care o consumau doar cei bogați.  Iata ca istoria se întoarce și ciocolata va deveni un produs de lux în următorii ani.

    Arborii de cacao cresc în pădurile umede și umbroase. Acestia provin din pădurile tropicale ale Americii Latine și țărmurile Amazonului. "Totusi, cea mai însemnata cantitate de cacao din lume, peste 60 % din producția mondiala provine din tarile africane, în special Coasta de Fildeș și Ghana", notează Bloomberg. 

    Un arbore de cacao produce intre 20 și 30 de păstăi / fructe pe an, fiecare conținând intre 20-50 de boabe de cacao de mărimea unei migdale. 
După recoltare, fructele de cacao trebuie desfăcute tot în aceeași zi și din ele se extrag semințele. Mai apoi, boabele de cacao se supun fermentației, se usucă, se sorteză, se ambalează și se trimit la fabricile de cofetărie sau pe rafturile magazinelor. 
Din producția de un an a unui singur copac se pot face 500 grame de ciocolata.            
    “Climatul schimbător și încălzirea globala a dus la secătuirea plantațiilor din Africa. Specialiștii afirmă că solurile plantațiilor de cacao din Africa se deteriorează rapid. Mai mult, plantațiile îmbătrânesc și sunt afectate de paraziți.  Cercetătorii de la Universitatea din California încearcă să găsească soluții pentru a salva plantele și au pledat pentru sporirea ajutorului financiar în vederea reînnoirii plantațiilor cu noi varietăți vegetale rezistente la paraziți și temperaturi inalte”, notează The Independent.   
  
    Din păcate, rezerve mai mici de cacao înseamna o presiune suplimentara pentru marii producători, dar și preturi mai mari la raft.
Dacă nu va exista o reacţie riguroasă, în 50 de ani sau cel mult un secol nu va mai exista cacao.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rețetă rapidă de chiftele / Pârjoale moldovenești

    INGREDIENTE:    500 g de carne tocata, 100 g de pâine uscată, 2 ouă, doi cartofi, 1-2 cepe, 50 g de unt sau ulei, sare și piper după gust, pesmet.     PREPARARE:      Daca ai cumpărat carne gata tocata, mai dă-o încă o dată prin mașina de tocat.   Mai întâi da-i carnea, apoi cartofii, ceapa și pâinea albă înmuiată în lapte (sau în apă).   Compoziția dată se amestecă cu două ouă, putina sare, piper și toarnă 2 linguri de apă rece. Amestecă bine.    Pregătește pe un fund pesmetul pisat, în care vei tăvăli pârjoalele, și începe a le da o forma.   Pârjoalele pot fi rotunde și lunguiețe, dar înainte de a le da o formă, împarte carnea tocată în porții egale.    De obicei, pârjoala cântărește aproximativ 50 g. În felul acesta se vor coace mai bine.   Dacă ai folosit carne slabă sau de vită, adugă în fiecare pârjoală câte o bucățică mică de unt, care le va face mai pufoase.  ...

Omleta din porumb

  Se ia un ou, se amesteca cu jumatate de pahar de lapte si jumatate de pahar de porumb conservat. Dupa ce le-ai batut bine, le sărezi si torni toata masa aceasta in tigaia înfierbîntata si unsa cu ulei sau unt, ori in tava de la cuptor.

Cum identificam CANDIDOZA VAGINALA? Simptome & Tratament

     Candidoza vaginala este o boala foarte frecventa a zonei genitale, determinata de o ciuperca (fung) și care exista în mod normal în organism, numita Candida albicans Aceasta ciupercă poate afecta ambele sexe, dar este de 10 ori mai frecventă la femei,  în special la cele aflate la vârsta fertilității. De reținut și foarte important este ca aceasta NU ESTE o boală venerică!  Foto: medsite.fr       Cele mai frecvente simptome sunt:  - senzația de mâncărime în interiorul vaginului și la nivelul vulvei (intrarea în vagin); - roșeața și uneori inflamarea vulvei;  - secreție albicioasa cu aspect brânzos; - miros neplăcut; - uneori, cu ocazia spălării, poate apărea o senzație de înțepătura în zona genitala; - uneori durere în timpul actului sexual.   Factorii care declanșează manifestarea candidozei vaginale pot fi:    Consumul îndelungat de ...