Treceți la conținutul principal

Tratament diabet. Regimul alimentar indicat diabeticilor

Dieta 9 - reprezinta un regim alimentar sanatos pentru diabetici sau pentru persoanele predispuse la a face diabet. Sfaturile ce urmeaza sunt recomandate de Asociatia Diabeticilor 

1) Mâncați mai putina grasime!

Foto: Fluierul.ro
Înainte de a gati carnea: îndepaărtați grăsimea și scoateți pielea.
Înainte de mânca supele, tocănițele sau mâncarurile cu sos: gătiți, răciți, luati grasimea și reâncalziți.

2) Atenție la zahar!
În loc de miere, sirop, zahăr...pentru a îndulci alimentele folosiți îndulcitori artificiali.

3) Citiți cu atenție etichetele!
Verificați mai întâi de toate ingredientele când procurați ceva.  Ingredientele care se termină in ”oză” sunt daunatoare pentru dumneavoastră și trebuie să le evitați: sucroză, celuloză purificată, fructoză.
La fel, evitați ingrediente precum: melasă, miere, grăsimi, uleiuri hidrogenate, ulei de cocos, ulei de palmier, untura.
Toate acestea incercați sa le inlocuiți cu zaharina, nutra sweet, uleiuri ”lichide”, floarea soarelui si alte surse vegetale.

4) Gatiți fără să adugați grăsimi.
Gătiți prin coacere, fierbere (carnea se fierbe si se scurge zeama), la grătar.

5) Nu prăjiți!  
6) Beți multe lichide! (nealcoolice)

7) Dacă aveți hipertensiune:
Feriți-vă de sare, cartofi prăjiți, alune prăjite, mezeluri, conserve, preparate la minut, murături și măsline.
Pentru a da gust mâncării folosiți: suc de lămâie, muștar, piper, chili, usturoi, ceapă, esențe (vanilie, migdale), oțet, sosuri iuți, îndulcitori necalorigeni, condimente si plante medicinale.
Folosiți foarte puțin zahăr, sare, unt și margarină.


Ce puteți mânca:
   O dietă echilibrată inseamnă o combinație de carbohidrați, proteine și grăsimi la fiecare masă, în fiecare zi.
 Cele 6 grupe de alimente sunt:
 (1) carne (proteine), 
(2) lapte (proteine), 
(3) legume (carbohidrați), 
(4) fructe (carbohidrați),
 (5) pâine, pește, cereale (carbohidrați), 
(6) grăsimi.


Foto: diabet-si-nutritie.ro
   Nivelul sanguin al glucozei crește atunci când mănânci, dar dacă păstrezi un echilibru al meselor, combinând bine alimentele și menținând un interval de 4-5 ore intre mese, organismul tau va fi capabil să introducă glucoza in sange intr-un ritm continuu, astfel incât nivelul glicemiei să nu crească mai mult. Personalul medical te va ajuta să-ți fixezi un plan alimentar rational, iți va spune dacă trebuie să iei gustări și să-ți faci injecțiile cu insulină exact atunci când glucoza sanguină crește. Regimul alimentar sanatos, insotit de monitorizarea constanta a glicemiei si activitati fizice usoare poate duce, in timp, la ameliorarea sau chiar tratarea diabetului. 
Exemplu de mese:
Masa de dimineață
Jumătate de cană de suc de portocale
2 felii de pâine integrală
1 linguriță margarină/unt
1 cană de  lapte de 1 %, ceai sau cafea.

Prânzul.
Jumătate cană de pește
1 linguriță maioneză
4-5 linguri de țelină tocată
2 felii de pâine de secară
1 roșie felii
Jumătate de banană
200 ml sifon.

Cina.

100 g pui
1 cartof mic
1 lingură supă pasată
1 cană fasole verde
1 linguriță margarină/ unt
1 cană de lapte de 1%
salată asortată cu 2 lingurițe de maioneză light
1 cană căpșuni.

Gustări.
Dacă sunt recomandate.

Tipuri de pâine pe care le puteți consuma:
 Pâine integrală sau din secară, mei, covrigi, porumb fiert (nu din conservă), pită, chiflă, chec, cartofi, hrișcă, crupe de ovăz, fasole, linte, năut, mazăre, cucoși din porumb. 
1 felie de pâine conține aproximativ 80 de calorii. Porția la o masă: jumătate de cană de mâncare gătită.
Carnea pe care o puteți consuma:
 Crenvurști, pește, ficăței, ouă, cașcaval, unt de alune natural, carne de pui, găină, curcan sau iepure.
 Porția de carne trebuie să fie de mărimea unei palme cu grosime de aproximativ  1 cm. O porție conține aproximativ 150 calorii.

Legume
Morcov, ciuperci, ciapă, usturoi, salată, brocoli, spanac, roșii, asparagus.
 Porția recomandata din aceste alimente este: jumătate de cană de alimente gătite și/sau 1 cană crude. 1 portie contine aproximativ 25 calorii.


Fructe
Banane, portocale, grapefruit, coacăză, rodii, cireșe, vișine, căpșuni, bostan, mere, lămâi și lime. 
Se recomandă: jumătate de cană de suc sau 1 cană fructe crude. O porție contine aproximativ 60 de calorii.

Lapte
Lapte de 1% sau lapte degresat, lapte condensat (nu dulce), iaurt degresat. Porția: 1 cană. Conține aproximativ 80 de calorii.

Grăsime
Unt, margarină, maioneză dietetică, margarină dietetică, nuci, arahide, suc de roșii dietetic. O porție conține aproximativ 45 calorii.



Comentarii

Trimiteți un comentariu

Leave your comment here...

Postări populare de pe acest blog

Rețetă rapidă de chiftele / Pârjoale moldovenești

    INGREDIENTE:    500 g de carne tocata, 100 g de pâine uscată, 2 ouă, doi cartofi, 1-2 cepe, 50 g de unt sau ulei, sare și piper după gust, pesmet.     PREPARARE:      Daca ai cumpărat carne gata tocata, mai dă-o încă o dată prin mașina de tocat.   Mai întâi da-i carnea, apoi cartofii, ceapa și pâinea albă înmuiată în lapte (sau în apă).   Compoziția dată se amestecă cu două ouă, putina sare, piper și toarnă 2 linguri de apă rece. Amestecă bine.    Pregătește pe un fund pesmetul pisat, în care vei tăvăli pârjoalele, și începe a le da o forma.   Pârjoalele pot fi rotunde și lunguiețe, dar înainte de a le da o formă, împarte carnea tocată în porții egale.    De obicei, pârjoala cântărește aproximativ 50 g. În felul acesta se vor coace mai bine.   Dacă ai folosit carne slabă sau de vită, adugă în fiecare pârjoală câte o bucățică mică de unt, care le va face mai pufoase.  ...

Omleta din porumb

  Se ia un ou, se amesteca cu jumatate de pahar de lapte si jumatate de pahar de porumb conservat. Dupa ce le-ai batut bine, le sărezi si torni toata masa aceasta in tigaia înfierbîntata si unsa cu ulei sau unt, ori in tava de la cuptor.

Cum identificam CANDIDOZA VAGINALA? Simptome & Tratament

     Candidoza vaginala este o boala foarte frecventa a zonei genitale, determinata de o ciuperca (fung) și care exista în mod normal în organism, numita Candida albicans Aceasta ciupercă poate afecta ambele sexe, dar este de 10 ori mai frecventă la femei,  în special la cele aflate la vârsta fertilității. De reținut și foarte important este ca aceasta NU ESTE o boală venerică!  Foto: medsite.fr       Cele mai frecvente simptome sunt:  - senzația de mâncărime în interiorul vaginului și la nivelul vulvei (intrarea în vagin); - roșeața și uneori inflamarea vulvei;  - secreție albicioasa cu aspect brânzos; - miros neplăcut; - uneori, cu ocazia spălării, poate apărea o senzație de înțepătura în zona genitala; - uneori durere în timpul actului sexual.   Factorii care declanșează manifestarea candidozei vaginale pot fi:    Consumul îndelungat de ...