Dieta 9 - reprezinta un regim alimentar sanatos pentru diabetici sau pentru persoanele predispuse la a face diabet. Sfaturile ce urmeaza sunt recomandate de Asociatia Diabeticilor
1) Mâncați mai putina grasime!Înainte de mânca supele, tocănițele sau mâncarurile cu sos: gătiți, răciți, luati grasimea și reâncalziți.
2) Atenție
la zahar!
În loc de miere, sirop, zahăr...pentru a îndulci alimentele folosiți îndulcitori artificiali.
În loc de miere, sirop, zahăr...pentru a îndulci alimentele folosiți îndulcitori artificiali.
3) Citiți cu
atenție etichetele!
Verificați mai întâi de toate ingredientele când procurați ceva. Ingredientele care se termină in ”oză” sunt daunatoare pentru dumneavoastră și trebuie să le evitați: sucroză, celuloză purificată, fructoză.
La fel, evitați ingrediente precum: melasă, miere,
grăsimi, uleiuri hidrogenate, ulei de cocos, ulei de palmier, untura. Verificați mai întâi de toate ingredientele când procurați ceva. Ingredientele care se termină in ”oză” sunt daunatoare pentru dumneavoastră și trebuie să le evitați: sucroză, celuloză purificată, fructoză.
Toate acestea incercați sa le inlocuiți cu zaharina, nutra sweet, uleiuri ”lichide”, floarea soarelui si alte surse vegetale.
4) Gatiți
fără să adugați grăsimi.
Gătiți prin coacere, fierbere (carnea se fierbe si se scurge zeama), la grătar.
Gătiți prin coacere, fierbere (carnea se fierbe si se scurge zeama), la grătar.
5) Nu
prăjiți!
6) Beți multe
lichide! (nealcoolice)
7) Dacă
aveți hipertensiune:
Feriți-vă de sare, cartofi prăjiți, alune prăjite, mezeluri, conserve, preparate la minut, murături și măsline.
Pentru a da
gust mâncării folosiți: suc de lămâie, muștar, piper, chili, usturoi, ceapă,
esențe (vanilie, migdale), oțet, sosuri iuți, îndulcitori necalorigeni,
condimente si plante medicinale.Feriți-vă de sare, cartofi prăjiți, alune prăjite, mezeluri, conserve, preparate la minut, murături și măsline.
Folosiți foarte puțin zahăr, sare, unt și margarină.
Ce puteți mânca:
O dietă echilibrată inseamnă o combinație de carbohidrați, proteine și grăsimi la fiecare masă, în fiecare zi.
Cele 6 grupe de alimente sunt:
(1) carne (proteine),
(2) lapte (proteine),
(3) legume (carbohidrați),
(4) fructe (carbohidrați),
(5) pâine, pește, cereale (carbohidrați),
(6) grăsimi.
Nivelul sanguin al glucozei crește
atunci când mănânci, dar dacă păstrezi un echilibru al meselor, combinând bine
alimentele și menținând un interval de 4-5 ore intre mese, organismul tau va fi
capabil să introducă glucoza in sange intr-un ritm continuu, astfel incât
nivelul glicemiei să nu crească mai mult. Personalul medical te va ajuta să-ți
fixezi un plan alimentar rational, iți va spune dacă trebuie să iei gustări și
să-ți faci injecțiile cu insulină exact atunci când glucoza sanguină crește. Regimul alimentar sanatos, insotit de monitorizarea constanta a glicemiei si activitati fizice usoare poate duce, in timp, la ameliorarea sau chiar tratarea diabetului.
Exemplu de mese:(1) carne (proteine),
(2) lapte (proteine),
(3) legume (carbohidrați),
(4) fructe (carbohidrați),
(5) pâine, pește, cereale (carbohidrați),
(6) grăsimi.
![]() |
Foto: diabet-si-nutritie.ro |
Masa de dimineață
Jumătate de cană de suc de portocale
2 felii de pâine integrală
1 linguriță margarină/unt
1 cană de lapte de 1 %, ceai sau cafea.
Prânzul.
Jumătate cană de pește
1 linguriță maioneză
4-5 linguri de țelină tocată
2 felii de pâine de secară
1 roșie felii
Jumătate de banană
200 ml sifon.
Cina.
100 g pui
1 cartof mic
1 lingură supă pasată
1 cană fasole verde
1 linguriță margarină/ unt
1 cană de lapte de 1%
salată asortată cu 2 lingurițe de maioneză light
1 cană căpșuni.
Gustări.
Dacă sunt recomandate.
Tipuri de pâine pe care le puteți consuma:
Pâine
integrală sau din secară, mei, covrigi, porumb fiert (nu din conservă), pită,
chiflă, chec, cartofi, hrișcă, crupe de ovăz, fasole, linte, năut, mazăre,
cucoși din porumb.
1 felie de pâine conține aproximativ 80 de calorii. Porția
la o masă: jumătate de cană de mâncare gătită.
Carnea
pe care o puteți consuma:
Crenvurști,
pește, ficăței, ouă, cașcaval, unt de alune natural, carne de pui, găină,
curcan sau iepure.
Porția de carne trebuie să fie de mărimea unei palme cu grosime de aproximativ 1 cm. O porție conține aproximativ 150 calorii.
Porția de carne trebuie să fie de mărimea unei palme cu grosime de aproximativ 1 cm. O porție conține aproximativ 150 calorii.
Legume
Morcov, ciuperci, ciapă, usturoi, salată, brocoli, spanac, roșii, asparagus.
Porția recomandata din aceste alimente este: jumătate de cană de alimente gătite și/sau 1 cană crude. 1 portie contine aproximativ 25 calorii.
Fructe
Banane, portocale, grapefruit, coacăză, rodii, cireșe, vișine, căpșuni, bostan, mere, lămâi și lime.
Se recomandă: jumătate de cană de suc sau 1 cană fructe crude. O porție contine aproximativ 60 de calorii.
Lapte
Lapte de 1% sau lapte degresat, lapte condensat (nu dulce), iaurt degresat. Porția: 1 cană. Conține aproximativ 80 de calorii.
Grăsime
Unt,
margarină, maioneză dietetică, margarină dietetică, nuci, arahide, suc de roșii
dietetic. O porție conține aproximativ 45 calorii.
Dar macaroane se poate?
RăspundețiȘtergere