Treceți la conținutul principal

Sarea- slăbește ori îngrașă?


  Aceasta afirmatie nu trebuie sa te determine sa nu mai folosesti sare deloc, ci te face sa intelegi ca trebuie sa limitezi consumul de sare pe cat posibil.

  Se stie ca vedetele care vor sa slabeasca, folosesc foarte putina sare sau chiar deloc, deoarece sarea duce la retenția apei in organism, si cat de multe diete nu ai tine, acestea nu-si vor face efectul daca nu vei consuma mai putina sare.

  Cu cât mai putina sare întrebuințam la masa, cu atât mai multa sanatate avem in oase. Acesta-i un adevar pe care nu trebuie sa-l uitam. Daca bucatele nu-s indeajuns de sarate, ai solnița la indemana si presoara-ti dupa gust. Dar daca ai gresit si ai pus mai multa sare?... S-a zis cu bucatele! N-au nici un gust, si nu-ti ramine decat sa le arunci.

  Asa ca din doua alege una, mai bine mai putina sare decat prea sarat.

  Dar cum sa faci ca sa nimeresti cu sarea?

  Atunci cind fierbi supa, piureu de cartofi sau diferite garnituri, gusta-le de sare si mai presoara putin daca iti par nesarate.

  Dar ce vei face atunci cind gatesti pirjoale, peste?  Cind framanti un aluat dospit?

  Nu-i cel mai placut lucru sa guști bucate crude, mai ales ca nici nu-ti vei da seama cum vor fi coapte. Ce-ti ramane sa faci?

  Iata cateva cifre pe care nu trebuie sa le uiti atunci, cand fierbi ceva, prajesti sau coci.

DECI:
   Cand gatesti bucate din carne, la un kg de carne tocata sau batuta e nevoie de 20 g de sare, adica doua lingurite.

  Pentru pirjoale sa perisoare de peste, la un kg de fileu de peste fara oase si piele e nevoie de 20 g de sare ( doua lingurite ).  

  Pentru aluatul dospit cu drojdii, la un kg de faina se cuvine 12 g de sare ( o lingurita cu virf ).

  In aluatul pentru placinte sau clatite se pune 15 g de sare la un kg de faina, adica 1 lingurita si jumatate.

  Atunci cind fierbi hrisca, la un kg de crupe se presoara 20 g de sare ( doua lingurite ). Si nu uita-ti inca o regula de aur! La un pahar de hrisca se pun 3 pahare de apa, asta e portia cea mai potrivita.

  Pentru fierberea orezului, la un kg de boabe se pun 40 g de sare ( 4 lingurite ).

  Supa de carne se săreaza cu o jumatate de ora inainte de a fi gata.

  Iar zeama de peste se sareaza de la inceput.

  În cartofi sare se pune la inceputul fierberii.

  Bobul si fasolea se sareaza cand fiertura e aproape gata. In caz contrar, nu vor fierbe. Carnea, pestele si legumele se sareaza inainte de a le praji.

  In schimb, cartofii prajiti se sareaza cand sunt gata.

  In tarile unde nu este sare oamenii cauta sa o inlocuiasca in fel si chip. Unele popoare din Africa toarna apa de mare intr-o coaja de nuca de cocos si in timpul mesei inmoaie carnea ca intr-o solnita.
Cum sa pastram sarea uscata

  Pentru ca sarea sa fie intotdeauna uscata, adauga in ea 8-10 % de faina de cartofi. Aceasta nu-i va schimba nici gustul, nici culoarea.
  Sau in vasul unde se pastreaza sarea pune o sugativa. Ea o va apara de umezeala si nu se vor forma bulgarasi.

  In orient pentru ca sarea sa se pastreze uscata, se pun in ea cateva boabe de orez.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rețetă rapidă de chiftele / Pârjoale moldovenești

    INGREDIENTE:    500 g de carne tocata, 100 g de pâine uscată, 2 ouă, doi cartofi, 1-2 cepe, 50 g de unt sau ulei, sare și piper după gust, pesmet.     PREPARARE:      Daca ai cumpărat carne gata tocata, mai dă-o încă o dată prin mașina de tocat.   Mai întâi da-i carnea, apoi cartofii, ceapa și pâinea albă înmuiată în lapte (sau în apă).   Compoziția dată se amestecă cu două ouă, putina sare, piper și toarnă 2 linguri de apă rece. Amestecă bine.    Pregătește pe un fund pesmetul pisat, în care vei tăvăli pârjoalele, și începe a le da o forma.   Pârjoalele pot fi rotunde și lunguiețe, dar înainte de a le da o formă, împarte carnea tocată în porții egale.    De obicei, pârjoala cântărește aproximativ 50 g. În felul acesta se vor coace mai bine.   Dacă ai folosit carne slabă sau de vită, adugă în fiecare pârjoală câte o bucățică mică de unt, care le va face mai pufoase.  ...

Omleta din porumb

  Se ia un ou, se amesteca cu jumatate de pahar de lapte si jumatate de pahar de porumb conservat. Dupa ce le-ai batut bine, le sărezi si torni toata masa aceasta in tigaia înfierbîntata si unsa cu ulei sau unt, ori in tava de la cuptor.

Cum identificam CANDIDOZA VAGINALA? Simptome & Tratament

     Candidoza vaginala este o boala foarte frecventa a zonei genitale, determinata de o ciuperca (fung) și care exista în mod normal în organism, numita Candida albicans Aceasta ciupercă poate afecta ambele sexe, dar este de 10 ori mai frecventă la femei,  în special la cele aflate la vârsta fertilității. De reținut și foarte important este ca aceasta NU ESTE o boală venerică!  Foto: medsite.fr       Cele mai frecvente simptome sunt:  - senzația de mâncărime în interiorul vaginului și la nivelul vulvei (intrarea în vagin); - roșeața și uneori inflamarea vulvei;  - secreție albicioasa cu aspect brânzos; - miros neplăcut; - uneori, cu ocazia spălării, poate apărea o senzație de înțepătura în zona genitala; - uneori durere în timpul actului sexual.   Factorii care declanșează manifestarea candidozei vaginale pot fi:    Consumul îndelungat de ...