Aceasta afirmatie nu trebuie sa te determine
sa nu mai folosesti sare deloc, ci te face sa intelegi ca trebuie sa limitezi
consumul de sare pe cat posibil.
Se stie ca vedetele care vor sa slabeasca,
folosesc foarte putina sare sau chiar deloc, deoarece sarea duce la retenția
apei in organism, si cat de multe diete nu ai tine, acestea nu-si vor face
efectul daca nu vei consuma mai putina sare.
Cu cât mai putina sare întrebuințam la masa,
cu atât mai multa sanatate avem in oase. Acesta-i un adevar pe care nu trebuie
sa-l uitam. Daca bucatele nu-s indeajuns de sarate, ai solnița la indemana si
presoara-ti dupa gust. Dar daca ai gresit si ai pus mai multa sare?... S-a zis
cu bucatele! N-au nici un gust, si nu-ti ramine decat sa le arunci.
Asa ca din doua alege una, mai bine mai
putina sare decat prea sarat.
Dar cum sa faci ca sa nimeresti cu sarea?
Atunci cind fierbi supa, piureu de cartofi
sau diferite garnituri, gusta-le de sare si mai presoara putin daca iti par
nesarate.
Dar ce vei face atunci cind gatesti pirjoale,
peste? Cind framanti un aluat dospit?
Nu-i cel mai placut lucru sa guști bucate
crude, mai ales ca nici nu-ti vei da seama cum vor fi coapte. Ce-ti ramane sa
faci?
Iata cateva cifre pe care nu trebuie sa le
uiti atunci, cand fierbi ceva, prajesti sau coci.
DECI:
Cand gatesti bucate din carne, la un kg de
carne tocata sau batuta e nevoie de 20 g de sare, adica doua lingurite.
Pentru pirjoale sa perisoare de peste, la un
kg de fileu de peste fara oase si piele e nevoie de 20 g de sare ( doua
lingurite ).
Pentru aluatul dospit cu drojdii, la un kg de
faina se cuvine 12 g de sare ( o lingurita cu virf ).
In aluatul pentru placinte sau clatite se
pune 15 g de sare la un kg de faina, adica 1 lingurita si jumatate.
Atunci cind fierbi hrisca, la un kg de crupe
se presoara 20 g de sare ( doua lingurite ). Si nu uita-ti inca o regula de
aur! La un pahar de hrisca se pun 3 pahare de apa, asta e portia cea mai
potrivita.
Pentru fierberea orezului, la un kg de boabe
se pun 40 g de sare ( 4 lingurite ).
Supa de carne se săreaza cu o jumatate de ora
inainte de a fi gata.
Iar zeama de peste se sareaza de la inceput.
În cartofi sare se pune la inceputul
fierberii.
Bobul si fasolea se sareaza cand fiertura e
aproape gata. In caz contrar, nu vor fierbe. Carnea, pestele si legumele se
sareaza inainte de a le praji.
In schimb, cartofii prajiti se sareaza cand
sunt gata.
In tarile unde nu este sare oamenii cauta sa
o inlocuiasca in fel si chip. Unele popoare din Africa toarna apa de mare
intr-o coaja de nuca de cocos si in timpul mesei inmoaie carnea ca intr-o
solnita.
Cum sa pastram sarea uscata
Pentru ca
sarea sa fie intotdeauna uscata, adauga in ea 8-10 % de faina de cartofi.
Aceasta nu-i va schimba nici gustul, nici culoarea.
Sau in vasul unde se pastreaza sarea pune o
sugativa. Ea o va apara de umezeala si nu se vor forma bulgarasi.In orient pentru ca sarea sa se pastreze uscata, se pun in ea cateva boabe de orez.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Leave your comment here...