![]() |
Foto: florariata.ro |
1. Florile se recomanda sa le rupi sau sa le cumperi dimineața, atunci când petalele sunt umede de roua. In asa mod, ele se păstrează proaspete timp mai îndelungat.
2. Înainte de a le pune în apa, retează un pic tulpinile cu un briceag. Crenguțele de liliac, iasomie, caprifoi (Maina Maicii Domnului), crizanteme se crestează la coada iar în crăpături se pun capete de chibrituri, pentru ca tulpinile sa nu se strângă. In asa fel florile absorb mai bine apa.
3. Frunzele de pe tulpina ce se afla în apa rupe-le neapărat. Caci nu fac mare frumusețe, în schimb de la ele apa începe sa aibă un miros neplăcut.
4. Florile vii nu se pun în apa rece ca gheata. Apa trebuie sa fie la temperatura camerei.
5. Multe specii de flori se păstrează mai bine și mai îndelungat, dacă în apa vei pune o bucățica de cărbune de lemn sau vei presăra praf de cărbune.
E bine sa adaugi și câteva picături de amoniac sau o lingurița de sare de bucătărie.
6. Trandafirii și garofițele se păstrează mai bine în apa îndulcita cu zahar. Pentru trandafiri se face o soluție de 10 %, iar pentru garofițe - chiar de 15 % de zahar.
7. Pentru gherghine, crizanteme, garofițe e bine sa pui în apa o jumătate de pastila de aspirina (0,5 g la 3 litri de apa). Iar crenguțele se vor păstra mai mult într-o soluție de permangant de potasiu.
8. Daca vrei ca butoanele sa se desfacă mai repede, adaugă în apa puțin amoniac sau ulei de camfor (jumătate de linguriță la 1 litru de apa) .
9. Tulpinile se retează în fiecare zi, ținându-le mereu în apa. Iata cum se face acest lucru. Scoți florile din apa, le speli tulpinile, speli bine și vaza, schimbând apa, apoi torni apa într-un vas, pui acolo florile și retezi cu briceagul fiecare tulpina. Când vei scoate florile din vas și le vei pune în vaza, astupa tăietura cu degetul ca sa nu se formeze goluri de aer, ce nu vor permite florilor sa absoarbă apa.
10. Buchetele de flori se păstrează mai bine într-o odaie răcoroasa, în tot cazul nu le așeza în bătaia soarelui.
Iar dacă florile se vor ofili, adaugă în apa câteva picături de amoniac.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Leave your comment here...