Treceți la conținutul principal

Cum folosim trusa farmaceutica?

Ți-au degerat mîinile, picioarele, obrajii...

  ...freaca repede locul degerat cu o manusa de lana, un pulover de lana ori un fular de lana.

  Apoi ia din trusa o alifie, unge locul degerat si sterge-l bine.

  Pe viitor sa stii ca, inainte de a iesi in strada, mai ales in zilele geroase, locurile care au fost candva digerate vor fi frictionate cu apa de colonie ori cu spirt de camfor. Si una, si alta nu trebuie sa lipseasca din trusa ta farmaceutica.

  E bine ca inainte de iesire, locurile digerate sa fie unse cu alifie ihtiolata ori camforata.
   Nu purta manusi strimte si nici incaltaminte strimta: aceasta impiedica circulatia sangelui si se poate intampla sa-ti digere din nou.


Ce se poate face pentru a preveni digerare mainilor, picioarelor, obrajilor?

  Daca afara e un ger puternic, iar tu ti-ai propus sa schiezi sau sa patinezi, inainte de a imbraca ghetele, imfasoara mai intai piciorul peste ciorap cu hartie de ziar. Fata, picioarele si mainile e folositor sa le ungi cu untura de gasca, de porc sau de peste.

 Daca ai capatat o vinataie...

  ...aplica pe locul lovit un obiect rece de metal si, tinandu-l strans, tine-l asa 10-15 min. Se poate aplica si o compresa cu apa rece. Pentru aceasta ia din farmacia ta personala o carpa alba dintr-o tesatura densa si, dupa ce ai muiat-o in apa rece, pune-o pe vanataie. Din cand in cand carpa se inmoaie in apa rece si se aplica pe locul lovit.
Daca te-ai fript...

...si apa fierbinte a nimerit pe haina, nu te pierde cu firea: ia repede o cana cu apa rece si stropeste haina, ca uncropul sa nu patrunda la piele.
  Daca totusi pielea s-a fript, pregateste o solutie tare de permanganat de potasiu, stropeste cu ea locul fript, apoi presoara locul cu bicarbonat.

Daca te-a intepat o albina...

  ...incearca mai inti sa scoti acul, pe care albina de obicei il lasa in locul intepat. Pe urma unge rana cu iod, verde de briliant sau cu amoniac. Si una, si alta trebuie sa le ai in farmacie.
   Niciodata sa nu pui pe rana tarana umeda. Nu  e o metoda rea, dar e foarte periculos, caci impreuna cu tarana in sange pot patrunde bacterii daunatoare, in special microbii unei astfel de boli foarte primejdioase cum ar fi tetanosul.

   Daca dupa intepatura de albine sau de viespe, locul intepat se umfla, aplica neaparat o solutie de acid boric (1 lingurita la un pahar de apa) sau cu apa de plumb.

Daca-ti curge sange din nas...
 ...trebuie sa te asezi, sa-ti lasi capul pe spate, sa te deschei la guler, iar la radacina nasului si pe frunte sa pui o compresa rece. Apoi vei lua din trusa farmaceutica vata, vei face doua tampoane tari, le vei inmuia in apa oxigenata si-ti vei astupa cu ele narile.
   Daca n-ai la indemina vata, trebuie sa-ti strangi cu degetele narile, tinindu-le asa 2-3 minute.

Daca te-ai taiat cu cutitul...


 ...spala rana cu un dezinfectant: cu o solutie slaba de permanganat de potasiu ori cu apa oxigenata. Apoi, dupa ce ai uns rana cu iod, bandajeaz-o cu un tifon steril. Daca ti-ai ranit degetul, vei intrebuinta un tifon ingust, iar daca ti-ai ranit piciorul vei lua unul mai lat.

 Chemati de urgenta medicul!

    Otravirea cu ciuperci, mai ales cu ciuperca alba, poate fi uneori mortala.
Ia aminte, niciodata sa nu strangi ciupercile pe care nu le cunosti bine!
Daca vara, dupa ce ati mancat ciuperci din padure, careva din prietenii tai sau chiar tu insuti ve-ti avea greturi si dureri de stomac, slabiciuni si ameteli- inseamna ca in mancare a nimerit o ciuperca otravitoare.

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rețetă rapidă de chiftele / Pârjoale moldovenești

    INGREDIENTE:    500 g de carne tocata, 100 g de pâine uscată, 2 ouă, doi cartofi, 1-2 cepe, 50 g de unt sau ulei, sare și piper după gust, pesmet.     PREPARARE:      Daca ai cumpărat carne gata tocata, mai dă-o încă o dată prin mașina de tocat.   Mai întâi da-i carnea, apoi cartofii, ceapa și pâinea albă înmuiată în lapte (sau în apă).   Compoziția dată se amestecă cu două ouă, putina sare, piper și toarnă 2 linguri de apă rece. Amestecă bine.    Pregătește pe un fund pesmetul pisat, în care vei tăvăli pârjoalele, și începe a le da o forma.   Pârjoalele pot fi rotunde și lunguiețe, dar înainte de a le da o formă, împarte carnea tocată în porții egale.    De obicei, pârjoala cântărește aproximativ 50 g. În felul acesta se vor coace mai bine.   Dacă ai folosit carne slabă sau de vită, adugă în fiecare pârjoală câte o bucățică mică de unt, care le va face mai pufoase.  ...

Omleta din porumb

  Se ia un ou, se amesteca cu jumatate de pahar de lapte si jumatate de pahar de porumb conservat. Dupa ce le-ai batut bine, le sărezi si torni toata masa aceasta in tigaia înfierbîntata si unsa cu ulei sau unt, ori in tava de la cuptor.

Cum identificam CANDIDOZA VAGINALA? Simptome & Tratament

     Candidoza vaginala este o boala foarte frecventa a zonei genitale, determinata de o ciuperca (fung) și care exista în mod normal în organism, numita Candida albicans Aceasta ciupercă poate afecta ambele sexe, dar este de 10 ori mai frecventă la femei,  în special la cele aflate la vârsta fertilității. De reținut și foarte important este ca aceasta NU ESTE o boală venerică!  Foto: medsite.fr       Cele mai frecvente simptome sunt:  - senzația de mâncărime în interiorul vaginului și la nivelul vulvei (intrarea în vagin); - roșeața și uneori inflamarea vulvei;  - secreție albicioasa cu aspect brânzos; - miros neplăcut; - uneori, cu ocazia spălării, poate apărea o senzație de înțepătura în zona genitala; - uneori durere în timpul actului sexual.   Factorii care declanșează manifestarea candidozei vaginale pot fi:    Consumul îndelungat de ...